GOSPODYNI WIE NAJLEPIEJ
ŻUREK
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 min
45 min
ILOŚĆ PORCJI:
4
4
SKŁADNIKI NA ZAKWAS
przegotowana woda | 500 ml |
mąka żytnia typ. 2000 | 6 łyżek |
czosnek | 5 ząbków |
listki laurowe | 4 szt |
ziele angielskie | 10 ziaren |
SKŁADNIKI NA ŻUREK
bulion warzywny | 1 litr |
zakwas żytni do żurku | 500 ml |
rozgniecione ziele angielskie | 1 ziarno |
liść laurowy | 1 szt |
czosnek | 1/4 łyżeczki |
sól | 1/4 łyżeczki |
majeranek | 1 łyżeczka |
kiełbasa zwykła podsuszana | 100 g |
kiełbasa biała surowa lub parzona | 200 g |
boczek surowy wędzony | 200 g |
śmietanka 30% | 3 łyżki |
makaron Lubella | 1 op. |